Forum Windows eXPerience  
 Vortal  •  Regulamin  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Ranking PC  •  Grupy  •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Komputer zamiast się wyłączyć, uruchamia się ponownie. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość

njczyziu

Ostatnio: 29 Sie 2010
Tematy: 47

PostWysłany: Poniedziałek 08 Marca 2010 10:47 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Witam,
chodzi o to, że gdy biorę Start/Wyłącz komputer/Wyłącz to wszystko się zamyka i po chwili robi się czarny ekran na którym widać kursor myszki (którym zresztą można poruszać), i po kilku sekundach komputer zamiast się wyłączyć to się ponownie uruchamia.
Używając programu "zamykacz", komputer także, zamiast się zamknąć to się ponownie uruchamia. Nie wiem co się dzieję, działa tylko wciśnięcie przycisku "Power" na obudowie. Nie chcę go zbyt często używać bo dla komputera i dysku twardego to nie jest najlepsza metoda na wyłączenie.

Problem z tym jest już od ponad 3 miesięcy.

Help!
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość  

pawel
Power User

Ostatnio: 07 Wrz 2010
Pochwał: 156
Tematy: 36
Miasto: pod Wrocławiem

PostWysłany: Poniedziałek 08 Marca 2010 18:15 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Wyłącz automatyczne ponowne uruchamianie przy wystąpieniu błędu i sprawdź, czy teraz zamiast restartu nie będziesz miał niebieskiego ekranu z informacją pomocną w diagnozie.
Możesz też wcześniej przejrzeć Dziennik Zdarzeń.
Czy problem występuje na kontach innych użytkowników? Czy występuje gdy wyłączasz komputer mając system uruchomiony w trybie awaryjnym?

njczyziu

PostWysłany: Poniedziałek 08 Marca 2010 19:04 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Robi się niebieski ekran po odznaczeniu tej opcji i wyskakuje komunikat -
Błąd: c000021a
0x00000000 (w nawiasie to samo).

W trybie awaryjnym to samo.
Przy innych kontach też.

http://support.microsoft.com/kb/156669

trochę dużo zachodu, może coś mniej skomplikowanego?:>

pawel
Power User

PostWysłany: Poniedziałek 08 Marca 2010 21:06 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Nie powiedziałbym, że dużo. Zawsze możesz zreinstalować system, to mniej skomplikowane (choć bardziej pracochłonne). Ew. spróbować z Przywracaniem Systemu.

njczyziu

PostWysłany: Poniedziałek 08 Marca 2010 22:26 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Przywracanie wiem, że nic nie pomogło z tym, a dałoby się jakoś naprawić ten sam proces winlogon.exe ?

pawel
Power User

PostWysłany: Wtorek 09 Marca 2010 17:32 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Upewnij się, że wpis w rejestrze (dotyczący Gina) jest poprawny i uruchom sfc /scannnow.

njczyziu

PostWysłany: Czwartek 11 Marca 2010 18:21 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

Uruchomiłem sfc /scannnow, później włożyłem nośnik z Wndowsem, nic już nie robiłem dalej bo się bałem, że coś się może sknocić.
Później nie wiem czy to z tego powodu, że wpisałem tą komendę sfc /scannnow, czy z innego, ale zaczął mi się trochę chrzanić systm...
Pasek robił się zwykły - klasyczny, nie było dostępnej opcji paska XP, żeby można było to zmienić, mp3. przestały kompletnie się uruchamiać (ale możliwe, że to się mogło stać z powodu tych brakujących ikonek) i przede wszystkim internet przestał chodzić, tzn strony przestały się uruchamiać, a np. gg normalnie chodziło. Wkurzyłem się, bo nic nie byłem w stanie zrobić bez uruchamiania stronek internet., nawet sprawdzić jakiś porad odnośnie tych niedziałająych stron internetowych (firewall nie blokował, ustawienia neta były normalne), więc sformatowałem dysk systemowy i postawiłem system od nowa.
Po zainstalowaniu na nowo systemu, problem z paskiem i nie wyświetlaniem stron www pojawiał się dalej, nawet nie wiem dlaczego tak się działo, skoro C:\ był sformatowany i system postawiony na nowo...
Teraz dopiero udało mi się to wszystko zrobić, z płyty głównej nie instalowałem żadnych sterowników, prócz tylko tych potrzebnych do słuchanai muzyki/dzwięków, kartę graf. zainstlowałem i oczywiście stery do modemu, żeby mieć internet. Wszystko teraz dobrze chodzi.

Jednak mam pytanie, czy ta komenda (sfc /scannnow) mogła coś schrzanić? Dlaczego ten problem z paskiem i brakiem internetu pojawiał się nawet po postawieniu systemu od nowa?

Dlaczego gg działało, a wszystkie przeglądarki nie wykrywały stron www?

Czy muszę zainstalować te wszystkie pierdoły z CD do płyty głównej?
Niby wszystko działą ok, ale może jednak powinienem to wszystko jeszcze zainstalować :>
Czy sterowniki BIOSu z tej płyty instaluje się tylko raz na obsługiwaną przez nie płytę główną, czy może za każdą razą, jak tylko stawia się system na nowo?

Pozdrawiam

pawel
Power User

PostWysłany: Sobota 13 Marca 2010 0:34 Odpowiedz z cytatem Powrót do góry

njczyziu napisał:
Jednak mam pytanie, czy ta komenda (sfc /scannnow) mogła coś schrzanić?

Polecenie sfc /scannow służy przywrócenia oryginalnych wersji plików z płytki instalacyjnej i nie powinno nic psuć. Ale jeśli np. patchowałeś plik odpowiedzialny za obsługę nieoficjalnych skórek systemowych i używałeś takiej, po przywróceniu oryginalnej wersji pliku skórka nie mogła być juz załadowana.
Cytat:
Dlaczego ten problem z paskiem i brakiem internetu pojawiał się nawet po postawieniu systemu od nowa?

Dlaczego gg działało, a wszystkie przeglądarki nie wykrywały stron www?

Co do paska, to być może schemat wyglądu systemu (z ustawioną nieoficjalną skórką) miałeś zapisany poza partycją C: i system z jakiegoś powodu go załadował, ale tu raczej strzelam.
Natomiast jeśli chodzi o częściowy brak netu, to wskazuje na problem z DNSem - można wtedy łączyć się tylko poprzez adresy IP (a GG łączy się ze swoimi serwerami właśnie poprzez ich adresy, nie nazwy), ale nie można przeglądać stron z użyciem ich nazw, bo brakuje serwera DNS tłumaczącego nazwy stron na adresy IP. Gdybyś znał adres IP strony powinieneś móc ją załadować (np. adres IP strony www.Google.pl to 74.125.87.99 i wpisanie w przeglądarce http://74.125.87.99 załaduje tę stronę). Jeśli po instalacji wprowadziłeś poprawne dane w konfiguracji swojego połączenia internetowego to problem mógł leżeć po stronie twojego dostawcy usług.
Cytat:
Czy muszę zainstalować te wszystkie pierdoły z CD do płyty głównej?

Jakie pierdoły? Sterowniki? Sterowniki lepiej wszystkie, chyba że jesteś pewny, że nie potrzebujesz jakiegoś urządzenia (np. kamerki, jeśli takową posiadasz). Co do programów dodatkowych z płytki, to im mniej tym lepiej.
Cytat:
Czy sterowniki BIOSu z tej płyty instaluje się tylko raz na obsługiwaną przez nie płytę główną, czy może za każdą razą, jak tylko stawia się system na nowo?

Nie bardzo rozumiem. Co masz na myśli pisząc o "sterownikach BIOSu"?
Chodzi ci o flashowanie nowej wersji BIOSu? To robi się tylko raz i nie ma związku z reinstalowaniem systemu.

Szybka odpowiedź:

Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Dodaj podpis (może być zmieniony w profilu)

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat